Lurer du på hvordan tatovøren fargelegger tatoveringen din?
Å farge en tatovering krever en spesifikk teknikk som bare kan mestres gjennom praksis. Lysstyrken på fargen avhenger av flere viktige faktorer, ikke minst hudtypen til personen du tatoverer. Menneskehud, akkurat som alt annet som har med den menneskelige kroppen å gjøre, er like unik som personen den tilhører. Noen hudtyper reagerer svært godt på tatoveringsprosessen, mens andre kan by på mer utfordringer. Generelt sett vil lys hud være lettere å farge enn mørk hud, men denne regelen gjelder absolutt ikke i alle tilfeller.
God kvalitet på pigmentene vil bidra til å oppnå de beste resultatene, men den viktigste faktoren er teknikken. Riktig teknikk innebærer å plassere maksimalt med pigment i huden med minimal skade. Overarbeidet hud vil avvise mye av pigmentet under helingsprosessen og etterlate de rike, levende fargene i den nylig tattede tatoveringen ser kjedelige og falmede ut når den har grodd.
Her er den viktigste informasjonen jeg kan gi deg for å hjelpe deg med å mestre teknikken for å farge en tatovering:
Husk at å tegne på papir innebærer å arbeide fra håndleddet og gni blyant eller fargepenn over overflaten av papiret.
Mange nybegynnere bruker naturligvis samme teknikk for å forsøke å farge en tatovering og blir skuffet over at resultatene er blødende hud med lite eller ingen farge i den. Vær alltid oppmerksom på at du ikke tegner på papir, i stedet bruker du opp- og ned-bevegelsen til nålene på tatoveringsmaskinen for å dytte blekk inn i huden. Ikke bli motløs hvis dine første forsøk på huden gir resultater som er mindre lyse enn du hadde håpet, vær tålmodig, og du vil snart få "følelsen" for det. Fyll blekkbeholderne med fargene du har tenkt å bruke, og begynn med den mørkeste fargen, vanligvis svart, og dytt nålene på farge-maskinen din inn i blekkbeholderen lastet med farge. Når du farger en tatovering, må du jobbe gjennom fargene fra mørk til lys. For eksempel kan du starte med svart, gå videre til mørk blå eller lilla, etterfulgt av grønn, lyseblå, rød, oransje og gul, og avslutte med hvit. Å tørke bort overskuddsblekk er en konstant nødvendighet under tatoveringsprosessen. Mørkere farger vil dominere lettere farger, så å begynne en tatovering med gul, for eksempel, og gå videre til en mørkere farge som blå, vil få de vakre, livlige gule delene av tatoveringen til å se ut som en merkelig grønn farge. Husk at en mørk farge "gnidd" over hud som nylig er blitt tatt med en lettere farge, vil ødelegge utseendet til en ny tatovering.
Husk å jobbe fra skulderen, ikke håndleddet. Håndleddet ditt skal forbli ganske stivt for å holde nålene på en konstant og jevn dybde i huden, og med en "pressende" heller enn en dragebevegelse, flytt nålene i små, tette sirkler. Jobb langsomt og bevisst, beveg de små sirklene sideveis og fremover. Prøv å forestille deg at du farger rutene på et stykke rutenett én etter én.
Husk alltid at målet ditt er å presse maksimalt med blekk inn i huden, og samtidig forårsake minimal skade på huden. Selv om du må jobbe sakte og bevisst, er det viktig å ikke overarbeide huden ved å gå over det samme området igjen og igjen. Du vil sannsynligvis oppdage områder du har oversett helt, og andre områder som ser ut til å mangle tilstrekkelig fargedekning, og du må følge stiene dine til en viss grad.
Gå tilbake og farge igjen etter behov, men prøv å holde denne praksisen til et minimum, husk at det er bedre å få det riktig første gang. Husk at dette er levende hud du jobber med, ikke papir, og at gjentatte forsøk på å presse blekk inn i et hudområde som ikke ser ut til å akseptere fargen, vil bare gjøre problemet verre. Du vil forårsake overdreven blødning som vil fortynne blekket og vaske ut fargen, samtidig som du forårsaker ytterligere skade på huden, noe som øker risikoen for infeksjon. La området være i fred, du kan alltid farge tatoveringen når den har grodd helt. Tatoveringer må være i ro og gro i minst tre måneder før du prøver å farge på nytt.
Rengjør kontinuerlig huden mens du jobber med sprayflasken og papirhåndklær, du vil ikke ha mye valg med tanke på dette, da du vil oppdage at overskuddsblekk snart forhindrer deg i å se hva du gjør. Ideelt sett, når du har tørket bort overskuddet, bør du se hud som er jevnt farget med rik, tett, lys farge. Husk å påføre en liten mengde vaselin hver gang du tørker området rent. Hyppigheten du dypper nålene i blekkpotten for en påfylling må du bedømme selv, det er sannsynlig at du må dykke nålene etter at du har fullført et område på omtrent en halv til en kvadratcentimeter.
Når du har fullført en farge, må du rense og fjerne all pigment fra nålemunnen på maskinen før du kan gå videre til neste farge. Med maskinen i gang, dytt nålen inn i den første koppen med vann som inneholder vaskemiddel og "slå" maskinen rundt i omtrent ett minutt. Dette bør løsne det meste av pigmentet. Du kan finne det nødvendig å hjelpe prosessen ved å børste inne i fordypningen av nålemunnen med en myk tannbørste. Når du har fjernet det meste av pigmentet fra nålemunnen, gjentar du prosessen ved å bruke den andre koppen med vann som inneholder Dettol og til slutt den tredje som bare inneholder vann. Med hjelp av et rent papirhåndkle, sørg for at nålemunnen er helt tørr før du dypper den i den neste fargen, da eventuelt gjenværende vann vil fortynne blekket. Gjenta denne prosessen hver gang du må bytte farge, og husk alltid å jobbe gjennom fargene fra mørk til lys.
Avtigjengig av antall fargeendringer som kreves, kan du finne det nødvendig å bytte vann i koppene minst en gang.
Visse tatoveringsdesign, som for eksempel tribal arbeid, innebærer tatovering av store områder av huden med en enkelt farge, ofte svart. Hyppig dipping av nålemunnen i blekkpotten for påfyll vil overføre blod (beklager, men det vil alltid være litt blod) via maskinens dyse fra huden til blekkpotten, noe som fortynner blekket. Mengden blødning vil variere fra person til person, som nevnt tidligere er alles hud forskjellig, men du kan minimere blødningen i hvert tilfelle ved å bruke riktig teknikk.
Fortynnet blekk vil hindre deg i å oppnå sterke, klare farger og etterlate kunden din med en tatovering som ser blek og "vassen" ut.
Bytt blekkpotten jevnlig, selv om det kan være mye blekk (og blod) igjen, ved å kaste hele potten og erstatte den med en annen fylt med ferskt blekk.
Nå vet du hvordan vi tatovører jobber når det kommer til fargetatoveringene dine!
Her kan du lese etterbehandling av fargetatoveringer.